با پیشرفت هر چه بیشتر سیستم های تهویه مطبوع و افزایش قیمت ملک در کشور عزیزمان ایران، باعث افزایش سطح توقع خریداران جهت استفاده هرچه بهتر و افزایش کیفیت منازل واحدهای ساختمانی شده است.
به همین دلیل سازندگان پروژه های ساختمانی از سمت سیستم های سنتی ( کولر آبی – رادیاتور) به سمت سیستم های مدرن تر خصوصا داکت اسپلیت رفته اند.
اما معضلی که سازندگان محترم با آن درگیر هستند عدم اجرای صحیح زیرساخت داکت اسپلیت می باشد. باتوجه به افزایش هزینه های مصالح ساختمانی، گاها بعضی از سازندگان بدلیل هزینه های پایین تر اجرای زیرساخت داکت اسپلیت را به نصابان و تکنسین ها میسپارند.
که در خیلی موارد اجرای غیراستاندارد را شاهد هستیم که باعث افزایش چندین برابری هزینه ها میشود.
با رعایت تمام نکات آورده شده در این مقاله بهترین زیرساخت داکت اسپلیت را انجام دهید:
در این مقاله میخوانید :
- انتخاب دستگاه
- تفاوت و مزایا و معایب دستگاه تیپ آمریکایی VS تیپ آسیایی
- تاثیرات فشار استاتیک خروجی هواساز در زیرساخت
- تاثیرات لوله مسی و محل قرارگیری expansion valve در زیرساخت
- نوع کندانسور بالازن + بغل زن
انتخاب دستگاه داکت اسپلیت :
در مقاله قبل (“قبل از خرید داکت اسپلیت این مقاله را بخوان”) راه های انتخاب یک داکت اسپلیت باکیفیت آورده شده است. بهترین مورد برای اجرای زیرساخت داکت اسپلیت انتخاب دستگاه می باشد.
با انتخاب دستگاه مناسب خود و طراحی کانال کشی باتوجه به دستگاه های انتخابی (از جمله سرعت هوا، فشار استاتیک خروجی، حجم هوا و … ) و استفاده از لوله مسی با سایز استاندارد طیق دستگاه براحتی می توانید یک زیرساخت استاندارد برای پروژه ساختمانی خود اجرا کنید.
همچنین اینکه پیشنهاد میشود بعد از انتخاب دستگاه حتما اجرای زیرساخت آن دستگاه را هم به همان شرک سپرده تا هم شرکت اجرا کننده پاسخگو باشد و هم ضمانت نامه اجرایی نیز به شما بدهند.
بنابراین پیشنهاد میکنیم طیق مقاله “قبل از خرید داکت اسپلیت این مقاله را بخوان” یک دستگاه داکت اسپلیت با کیفیت انتخاب کنید.
*توجه:
با تمام موارد ذکر شده بعضی از سازندگان به جمع بندی کاملی برای انتخاب دستگاه نمی رسند و با توجه به اینکه زیرساخت داکت اسپلیت در مرحله تاسیسات ساختمان باید اجرا شود نمی توانند بیشتر از یک زمانی برای انتخاب داکت اسپلیت صبر کنند.
اگر شما نیز در چنین موقعیتی هستید حتما ادامه مقاله را بخوانید :
۱- هواساز تیپ آمریکایی VS هواساز تیپ آسیایی
دو تیپ دستگاه داکت اسپلیت در بازار ایران وجود دارد :
در لینک زیر میتوانید بهترین دستگاه تیپ آمریکایی Rheem و دستگاه تیپ آسیایی LG را مشاهده بفرمائید:
حتی درصورت عدم انتخاب دستگاه باید حتما نوع داکت اسپلیتی که قصد اجرا آن را دارید انتخاب کنید. تفاوت این دو در ۳ مورد می باشد که ۲ مورد از آن در اجرای زیرساخت بسیار تاثیر گزار می باشد :
۱- فشار استاتیک خروجی دستگاه
۲- محل قرارگیری expansion valve (شیر فشار شکن)
۳- کندانسور (بالازن vs بغل زن)
۱-فشار استاتیک خروجی هواساز :
۱- فشار استاتیک خروجی تعیین کننده نوع کانال کشی می باشد که در ادامه به آن می پردازیم…..
این پارامتر در دستگاه تیپ آمریکایی بالا می باشد و در دستگاه تیپ آسیایی پایین می باشد. فشار استاتیک خروجی مربوط به موتور فن هواساز می باشد که درصورت بالازن بودن بدان معنی می باشد. که می توانیم طول کانال کشی و پیچ و خم بیشتری داشته باشیم. همچنین اینکه از کانال با افت فشار بالاتری استفاده کنیم.
درصورت استفاده از دستگاه با فشار استاتیک خروجی پایین باید از طول کانال کشی کمتر ، مسیر های مستقیم تر و همچنین از کانال کشی با افت فشار پایین تری استفاده کرد.
باتوجه به نکات گفته شده به جدول زیر توجه کنید :
فشار استاتیک خروجی | نوع کانال |
بالا ( بیش از ۱۲۰ پاسکال ) | کانال فلکسیبل با طول بیش از ۱۵ متر |
متوسط رو به بالا ( بین ۹۰ تا ۱۲۰ پاسکال ) | کانال فلکسیبل با طول بین ۱۰ تا ۱۵ متر |
متوسط رو به پایین ( بین ۹۰ تا ۷۰پاسکال ) | کانال فلکسیبل با طول کمتر از ۱۰ متر کانال گالوانیزه تا طول ۱۵ متر |
پایین (کمتر از ۷۰ پاسکال ) | کانال فلکسیبل با طول کمتر از ۵ متر کانال گالوانیزه تا طول حداکثری ۱۰ متر |
مقاله مرتبط با کانال کشی را نیز در لینک زیر مطالعه بفرمائید:
۲- محل قرار گیری expansion valve ( شیرفشار شکن) :
این مورد تعیین کننده نوع اجرای لوله مسی می باشد. در دستگاه تیپ آمریکایی expansion valve داخل هواساز (یونیت داخلی) می باشد و در دستگاه تیپ آسیایی expansion valve داخل کندانسینگ یونیت ( یونیت خارجی ) می باشد.
درصورت قرارگیری شیرفشار شکن داخل هواساز فقط لوله برگشت عایق میشود و لوله رفت عایق نمیشود. دلیل این موضوع جریان گاز مبرد با دمای بالا در لوله رفت می باشد. که این مسیر عایق نمیشود که گرمای گاز تا حدی در مسیر تا هنگام رسیدن به هواساز کم شود.
بعد از عبور گاز پرفشار داع از expansion valve دمای گاز مبرد به ۵ درجه سانتی گراد می رسد. و وارد کویل سرمایشی DX (کویل اواپراتور) می شود. که با عبور هوا از این کویل دمای گاز بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد می رسد .
بنابراین لوله برگشت حاوی گاز با دمای ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد می باشد. که این سرما را برای افزایش راندمان کمپرسور نیاز داریم به همین دلیل این مسیر عایق میشود. تا گاز با دمای پایین وارد کمپرسور شود که علاوه بر خنک سازی کمپرسور باعث افزایش طول عمر کمپرسور شود.
اما در دستگاه های تیپ آسیایی بدلیل قرارگیری expansion valve در داخل کندانسینگ یونیت ( همانطور که گفته شد گاز مبرد داغ با عبور از expansion valve به دمای ۵ درجه سانتی گراد می رسد ) باید مسیر رفت نیز عایق شود. که دمای ۵ درجه سانتی گراد حفظ شود تا به کویل DX (کویل اواپراتور) برسد، همپچنین مسیر برگشت نیز همانند دستگاه تیپ آمریکایی و دلایل گفته شده نیز عایق میشود.
نتیجه گیری:
باتوجه به توضیحات بالا درخصوص عایق بندی لوله مسی، بطور کلی در دستگاه های تیپ آسیایی بدلیل عمل فشار شکنی در کندانسینگ یونیت تا رسیدن گاز مبرد خنک به هواساز دچار افزایش دما میشود. که تا حدودی این موضوع باعث افت راندمان و افزایش مصرف انرژی میشود.
توجه : پیشنهاد میشود تا حدالامکان از دستگاه تیپ آمریکایی استفاده نمایید که راندمان بالاتری داشته باشید و همچنین با کاهش مصرف انرژی درکمک به کاهش گرمای زمین شرکت داشته باشید.
۳- کندانسینگ یونیت (بالازن + بغل زن) :
در کندانسینگ یونیت بالازن ، کویل کندانسور دورتادور سیستم می باشد. که باعث تبادل حرارتی بسیار بهتر شده. و عمل کندانس بسیار سریع تر صورت میگیرد که باعث افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی میشود. اما درصورت استفاده از این یونیت باید حتما در پشت بام قرار بگیرد. و امکان استفاده در تراس بدلیل پرتاب باد به سمت بالا وجود ندارد.
اما در کندانسینگ یونیت بغل زن بصورت L می باشد. که ۲ ردیف لوله مسی ، یا به عبارت بهتر دوبل می باشد. که تبادل حرارتی نسبت به بالازن کمتر بوده و عمل کندانس نسبت به یونیت بالازن دیر انجام میگیرد. اما چنانچه قصد اجرای یونیت خارجی در تراس را داشته باشید باید حتما از کندانسینگ یونیت بغل زن استفاده نمائید.
کلام آخر :
بهترین حالت همچنان انتخاب دستگاه مورد نظر ، سپس اجرا زیرساخت آن سیستم توسط خود آن مجموعه ارائه دهنده می باشد. در مرحله بعد اگر نتوانستید دستگاه مورد نظرتان از بین دستگاه های موجود در بازار انتخاب کنید نوع تیپ دستگاه ( تیپ آمریکایی VS تیپ آسیایی ) را انتخاب کنید که بتوانید بهترین زیرساخت را اجرا نمائید.
و در آخر حتما اجرای زیرساخت داکت اسپلیت را به یک شرکت با رزومه قابل قبول سپرده که علاوه بر اجرای استاندارد و مهندسی توسط آنها، تعهدی برای ضمانت اجرا به شما بدهند که بعدها دچار مشکلات متعدد نشوید.
مجموعه زراس تهویه ایرانیان با داشتن تیم متخصص طراح کانال کشی و تیم اجرایی بسیار زبده و با تجربه و همچنین اجرای بیش از ۱۰۰۰ پروژه مجهز شده به داکت اسپلیت ، بهترین زیرساخت داکت اسپلیت را برای پروژه های شما اجرا می کند.
همچنین مجموعه زراس تهویه ایرانیان با داشتن هر دوتیپ دستگاه داکت اسپلیت ( تیپ آمریکایی VS تیپ آسیایی ) در سبد محصول خود براحتی بهترین زیرساخت را برای پروژه های شما اجرا خواهیم کرد.
علاوه بر این موارد کارگاه کانال سازی مجموعه زراس تهویه ایرانیان در ساخت تبدیلات فلزی جهت اجرای کانال فلکسیبل و همچنین کانال گالوانیزه تجربه بسیار بالایی دارد. که با بهترین متریال در خدمت تمامی پروژه های ساختمانی خواهیم بود.
باتوجه به تحقیقات بسیار زیاد ما در خصوص اجرای زیرساخت، بسیاری از نصاب ها به محل پروژه مراجعه میکنن و ادعای اجرا با قیمت ارزان دارند، در این مورد آیا واقعا این چنین است؟ و دلیل کار ارزان تر این دوستان چی هست؟
زیرساخت داکت اسپلیت، بخش بسیار مهمی در راندمان و هوادهی دستگاه داکت اسپلیت را دارد، اگر خوب اجرا نشه، عواقب جبران ناپذیری رو بهمراه خواهد داشت. فقط میتونم یگم که هیچ ارزانی بی دلیل نیست!!! استفاده از متریال درجه ۲ و ۳ ، عدم طراحی نقشه کانال توسط متخصص و … تمام این موارد میتوانند دلایل ارزان بودن باشند.